Rabu, 16 Oktober 2013

Resepi Udang Masak Sambal Petai


Assalamualaikum w.b.t

Alhamdullilah,untuk rezeki yang Allah berikan.
Today I'm going to share with uollss dengan satu resepi yang bgi diriku its quite simple derr..
Actually,I'm not a good cooker,since aq sendiri fail bila nak kupas bawang merah.
Memandangkan mak orang "nogori" yang agak moden sedikit, 
Aku terpaksa or dipksa untuk mendalami ilmu "Cooking".

Back to our topic.

=======================
Udang Masal Sambal Petai
=======================


Bahan-Bahan

Udang Putih (tak kisah udang apa pun,and kuantiti terpulang)
Bawang Merah (4 ulas)
Bawang Besar (2 labu)
Petai (2 papan)
sedikit garam
secubit belacan
Lada kering (yang dah diblended , kat rumah memang aku blend awal, nnti nak masak senang)
Asam jawa


Cara-Cara Memasak

 Buangkan misai dan kaki udang. Jgn buang kepala sbb nanti manis plak.


 Hiris bawang besar and kupas petai,kalau boleh petai tu dibelah dua.



 Hiris bawang merah



Masukkan sedikit garam dan secubit belacan.
Tumbuk sehingga lumat.






Setelah lumat, Campurkan dgn lada kering yang dah diblended. 
Kalau nak sambal lebih, letak lebih sikit lada kering tadi.


 Kemudian,panaskan minyak, dan  tumis sehingga betul2 garing & wangi.

Seterusnya, Masukkan udang diikuti air asam jawa,bawang besar dan petai.


Air asam jawa (tak perlu bnyak,sederhana sahja)

Biar sebentar sehingga petai betul2 masak. Kemudian tambah sedikit garam or gula jika perlu.
agak2 la nak letak bnyak mana,kalau rasa tak masin, letak gram.

Lastly, angkat dan hidangkan dengan nasi putih..






Selamat Menjamu Selera derrrr (^_^)



Yang Ikhlas,
Norsakinah Ideris

Tiada ulasan: